STADSGIDS OOSTENDE 2003


Doorzoek deze website
Alleen stadsgids     Volledige website

Huisvuil (en -ophalingen)

Inlichtingen:

  • Reinigingsdienst, Hooggeleedstraat 17, T 059/32.19.03
  • Grof-huisvuillijn: T 059/33.15.16
  • Dienst Leefmilieu, Stadhuis, vierde verdieping, kantoor 408, T 059/80.55.00, toestelnummer 2415

Gewoon huisvuil (restafval)

  • Ophalingen: één maal per week. U vindt alle ophalingen op uw afvalkalender. Er zijn geen ophalingen op wettelijke feestdagen; in dat geval wordt de ophaling naar een andere dag verplaatst.
    U mag uitsluitend de standaardzakken van de stad Oostende gebruiken (met opdruk ‘Oostende nette stad – minder afval’). Ze zijn in twee formaten te koop in de Oostendse winkels tegen 0,70 euro voor een kleine zak en 1,40 euro voor een grote zak. Afval in andere verpakkingen, onverpakt afval en grof huisvuil neemt de Reinigingsdienst niet mee.
  • Uw huisvuilzakken mogen niet meer dan 10 kg wegen en u moet ze ongescheurd en dichtgeknoopt buitenplaatsen voor ophaling, voor de woning aan de rand van de rijweg.
    De ophalingen starten om 07.00 uur. U mag het huisvuil de dag zelf buitenzetten vanaf 05.00 uur ‘s ochtends (en dus niet de avond voordien; dat is om te voorkomen dat dieren de zakken openscheuren of dat er vandalisme op wordt gepleegd).
  • In de huisvuilzakken kunt u al het afval van uw huishouden kwijt, maar geen vloeistoffen, geen glas en geen producten die schadelijk kunnen zijn voor de vuilnisophalers (injectienaalden horen bijvoorbeeld thuis bij KGA), geen steenafval, geen KGA (geen afvalolie, geen bijtende vloeistoffen, geen campinggasflesjes, ...), geen papier of karton en geen PMD.
    Alle ophalingen staan duidelijk vermeld op de afvalkalender.
    Hou deze kalender goed in het oog: vooral op of rond feestdagen kunnen zich wijzigingen voordoen in de ophalingen.
  • Glascontainers
    Meer dan 100 glascontainers staan over het grondgebied van de stad verspreid. U kunt er glazen flessen en bokalen die gereinigd zijn en ontdaan van doppen en deksels in kwijt. Sorteer het glas per kleur! Deksels, kurken, kroonkurken en lampen mag u niet in de glasbak werpen. U mag ook geen lege dozen of plastic zakken achterlaten rond de glascontainers. Dit is immers een vorm van sluikstorten en daar staat een boete op. Ruiten, spiegels, gewapend glas, lampen, aardewerk of porselein kunt u kwijt in de containerparken. Hou rekening met de nachtrust van de omwonenden en werp uw glas alleen overdag in de container.

Grof huisvuil

  • Grof huisvuil is afval uit particuliere huishoudens dat te groot is om in een gewone restafvalzak te doen. Ga steeds even na of het niet om herbruikbare goederen gaat. In dat geval kunt u ze immers naar het Kringloopcentrum Kust brengen. Daar krijgen spullen die u niet meer nodig hebt een tweede leven.
    Grof huisvuil wordt gratis opgehaald aan huis na telefonische
    aan-vraag op T 059/33.15.16 (van 07.30-12.00 en van
    13.00-15.30 uur). De Reinigingsdienst spreekt met u de dag af waarop ze het grof huisvuil komen ophalen. Elke ophaling start om 07.00 uur. U moet het grof huisvuil ’s ochtends voor 07.00 uur buiten zetten


Klein Gevaarlijk afval (KGA)

  • Klein gevaarlijk afval (KGA) bestaat voornamelijk uit resten van chemische producten zoals batterijen, spuitbussen, frituurvet, TL-lampen, verven,... Stop deze producten allemaal in de milieubox! Laat de verschillende producten zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke verpakking zitten. Meng ze in geen geval, want dat kan onverwachte en schadelijke gevolgen hebben. Wat omwille van zijn afmetingen niet in de milieubox kan, moet u apart naar het containerpark brengen. In Oostende gebeurt de inzameling van het klein gevaarlijk afval via de twee container-parken (Zie: Containerpark). Daarnaast komt de Reinigingsdienst het KGA vier keer per jaar (op een zaterdag) in uw wijk ophalen met de chemocar. U vindt de data op de afvalkalender.

Papier- en kartonophaling

  • Papier en karton worden eenmaal om de veertien dagen aan huis opgehaald. Daarenboven kunt u diezelfde dag ook uw PMD-afval (plastic flessen of flacons, metalen verpakking en drankkartons) in een blauwe zak aanbieden. De Reinigingsdienst komt langs met een speciaal uitgeruste wagen en neemt beide fracties -uiteraard netjes gescheiden- mee. Ook deze ophaaldata staan duidelijk vermeld op uw afvalkalender.
    Bind het papier en karton goed samen met touw, zodat het niet kan wegwaaien. Zorg dat de pakken draagbaar zijn of steek het oud papier in een kartonnen doos. Bind nooit dicht met ijzerdraad! Het papier en karton mag u vanaf 05.00 uur buitenzetten op de stoeprand.

PMD (plastic, metaal en drankkartons)

Wat is PMD?

  • Plastic: alleen flessen en flacons (of dus verpakkingen waarin iets vloeibaar heeft gezeten) van b.v. frisdrank, water, melk, detergent, wasverzachter,...
  • Metaal: metalen blikjes van frisdrank, water of bier, conservenblikken, aluminium schoteltjes en schaaltjes, metalen deksels, schroefdoppen.
  • Drankkartons: brikken van vloeibare voedingsmiddelen (fruitsap, melk,...)
  • PMD-afval wordt tweemaal per maand aan huis opgehaald. Daarenboven kunt u diezelfde dag ook uw papier en karton aanbieden. De ophalingen starten om 07.00 uur ’s ochtends.
  • PMD-afval wordt opgehaald in de speciale blauwe PMD-zak. Ze zijn te koop in de winkels en kosten voor een rol van 20 zakken 2,45 euro. De blauwe PMD-zak zet u ‘s ochtends voor 07.00 uur buiten aan de stoeprand.

Composteren

  • Keuken- en tuinafval scheiden van ander afval om het te hergebruiken als compost heeft grote voordelen voor het milieu.
  • Zie: Composteren-compostvat-compostpaviljoen

Containerparken

  • Het Stedelijk Containerpark, Nieuwpoortsesteenweg 120, is open op ma, di, do en vr van 13.00-17.45 uur, op wo van 10.00-17.45 uur en op za van 10.00-16.45 uur. Het is gesloten op zon- en feestdagen.
  • Het Intercommunale Containerpark in Zandvoorde, Klokhofstraat 2 is open op ma, di, do en vr van 13.00-17.50, op wo van 09.00-17.50 en op za van 09.00-16.50 uur. Het park is gesloten op zon- en feestdagen.
  • Zie: Containerpark

Snoeihout en kerstbomen

  • Weet u geen raad met snoeihout, dan kunt u dit in het voorjaar en in het najaar gratis laten ophalen. De precieze perioden worden kenbaar gemaakt in de plaatselijke kranten en op de afvalkalender en het volstaat telefonisch een afspraak te maken
    (T 059/33.15.16). In januari komt de Reinigingsdienst gratis de kerstbomen ophalen (op aanvraag, T 059/33.15.16).

Afvalkorven

  • Afvalkorven zijn bedoeld voor klein afval dat op de openbare weg ontstaat. Het is verboden huisvuil te deponeren in die afvalkorven. U kunt een zware boete oplopen indien u dat toch doet.

Handelszaken

  • Voor handelszaken zijn speciale ophalingen mogelijk (met containers van 120, 240 of 770 liter). Voor meer inlichtingen neemt u contact op met de Reinigingsdienst.
    ‘Uw huisvuil, daar weten wij raad mee’ is het 3de nummer in de brochurereeks ‘Oostende, mijn stad-thuis’


Huisvuilzakken en -stickers

  • Gebruik voor huisvuil uitsluitend de zakken van de stad Oostende. Ze zijn te koop in de meeste winkels. Kleine zakken kosten 0,70 euro per stuk, grote zakken kosten 1,40 euro per stuk. Hebt u nog oude zakken van 20 of 40 frank in voorraad? U mag ze nog gebruiken, op voorwaarde dat u er een sticker van 0,20 euro (op de kleine) of 0,40 euro (op de grote zakken) op kleeft. De stickers zijn verkrijgbaar bij de winkels die de huisvuilzakken verkopen.
  • PMD-afval (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons) wordt ingezameld in de blauwe doorschijnende PMD-zak. Deze zakken worden in de winkel verkocht. De prijs voor een rol van 20 zakken is 2,45 euro.